Beberapa hari lagi, situasi dan kondisi kepimpinan di Jordan akan melahirkan generasi baru. Kiranya kalau diibaratkan seperti manusia, mereka yang bakal lahir itu adalah bayi yang comel-comel belaka. Putih yang mesti dicorakkan.

Tapi mereka yang akan lahir itu adalah kepimpinan, jadi tamsilan mereka akan diibaratkan lebih daripada seorang bayi. Mungkin saya gelarkan mereka ini sebagai seorang suami baru kepada isteri yang bakal dipimpin kelak. Juga untuk anak-anak yang bakal kunjung tiba.

Semenjak dua menjak ini, saya dapat merasakan angin yang bertiup itu ada sedikit rasa hangat dan bahang. Barangkali kepanasan musim panas? Bukan juga! Tetapi kepanasan ini adalah berupa abstrak. Tidak terasa di kulit tetapi di dalam spirit dan semangat.

Inilah Pilihanraya Majlis Perwakilan Pelajar Malaysia Jordan 2008. Bakal mengundang kehangatan juga dimensi baru perubahan.

Sekarang adalah pasca perubahan, nantikan pula perubahan keseluruhannya.

Sebagai seorang pengundi yang sah dan bebas seperti anda juga, saya juga mempunyai sedikit kekuatan hak untuk bercerita mengenai apakah pandang sisi saya terhadap suasana pilihanraya di Jordan ini. Jujurnya saya tidak mahu melibatkan mana-mana pihak atau di tuduh melobi, kerna itu di awal tulisan ini, saya jujur mengakuinya, supaya anda semua yakin dengan penulisan saya ini dan tidak melemparkan sebarang syak wasangka terhadap saya. Bolehkan? Anggaplah cerita saya ini seperti cerita Sang Kancil ketika menanti lena malam.


Sorotan Masa Lalu..

Saya gerun melihat nama-nama besar yang bakal bertanding nanti. MAFRAQ, IRBID, MU’TAH dan AMMAN. Semuanya mempunyai kekuatan tersendiri, gah mereka itu kadangkalanya tersorok dan tidak Nampak. Tidak hairanlah kepahlawanan mereka-mereka ini hanya terserlah apabila menganjurkan program-program besar.

Lihatlah PERTAMA, KARISMA dan yang bakal muncul nanti, MEKAR. Semua program ini ada identiti tersendiri yang dicipta oleh mantiqah masing-masing, ini adalah trademark untuk mengenali mereka semua. Hebat bukan?

IRBID, bukti yang terbaik.

MUKTAH, lambang keunggulan.

AMMAN, kebangkitan dan juga perubahan.

MAFRAQ, ada kesungguhan murni dan komitmen.

Saya tidak mahu memuji kepada beberapa pihak sahaja, tetapi pujian ini saya lakarkan untuk semua yang bekerja dan menjayakan semua aktiviti MPPMJ semata-mata untuk menaikkan nama MPPMJ di persada ahli. Saya juga pernah terlibat dengan urusan persatuan, maka saya tahu selok-belok kesukaran dan kepayahan dalam persatuan. Oleh kerana itu, mereka yang berkhidmat ini harus dilambungkan kepujian mereka, supaya rasa dihargai untuk mereka dapat dinyatakan.

Tahniah dan segulung terima kasih adalah apresiasi saya untuk anda. Senyumlah sikit?

Pembaca yang budiman,

Setahun dua saya bermukim di tanah Jordan ini, saya dapat memfokuskan sesuatu yang unik di tanah ini yang mungkin tiada di tempat-tempat lain. Di Iribid misalnya, daya intelektual itu ada pada mereka, mungkin juga kerana ramai kelahiran doktor yang berkampung di sana. Tapi apa kurangnya pada profesionalis dari Muktah, Amman dan Mafraq? Mereka ini semuanya mempunyai kekuatan yang hampir sama dalam memimpin, bezanya hanyalah pada bidang, tetapi kita boleh berkawan, bersembang-tawa dan akhirnya mesti bersatu, bersatu ya!

Ini fikiran saya, apalah salahnya dua kekuatan daya ini (intelektual & profesionalis) digabungjalinkan membentuk satu momentum luar biasa untuk menerajui MPPMJ nanti. Doktor boleh memimpin, ustaz juga mampu mencorakkan sesuatu. Cantik bukan?

Ini pula adalah teori saya saja, bukan arahan atau suruhan. Namun saya pasti dan dapat mengagak, juga melihat sesuatu yang sejahtera dan aman apabila suasana ini berlaku, maka hasilnya dapat saya jangkakan adalah berupa kebaikkan yang dapat dirasa oleh rakyat-rakyat seperti kita, indah dan toleransi. Saya fikir anda juga bersepakat bersama saya. Tidakkah begitu?

Saya teringin mahu melihat satu kepimpinan majmuk di dalam barisan kepimpinan MPPMJ nanti yang mempunyai fikrah dan hala tuju yang seiring dan sama, iaitu ISLAMIK dan AKADEMIK, ataupun USTAZ dan DOKTOR bersatu tenaga. Ada ustaz dari Mafraq yang bekerja, Ada pula doktor gigi dari irbid, ada juga ustazah dari Muktah, dan ada juga profesionalis dari Amman. Ohh, sungguh cantik molek gandingan ini!

Yang penting adalah kesatuan.


Pilihlah ‘Orang Baik-Baik’

Apabila ada kawan-kawan yang bertanya saya: ‘Nak pilih siapa ni?’ jawab saya ‘pilihlah orang yang kamu lihat dia baik’ Tanya dia lagi: ‘baik saja?’ jawab saya ‘ya!’

Mari saya terangkan pada anda mengapa saya berkata pilihlah yang baik bukan yang pandai. Bila mana orang meminta pandangan kepada saya, aspek mana yang saya dahulukan untuk memilih pemimpin, kredibiliti (akhlak) atau kepandaian (akademik)? Saya sejujurnya mendahulukan kredibiliti kerana itu adalah izzah dan akhlak. Kepandaian saya letakkan pada kedudukan yang kedua.

Akhlak adalah nombor satu, akademik bukan nombor dua!

Mari saya ceritakan lagi, Kali ini tentang nabi kita Muhammad saw. Mengapa Nabi kita ini sangat disegani, dipandang tinggi dan disanjung-sanjung walaupun dari kalangan orang bukan Islam suatu ketika dulu, iaitu sebelum wahyu di gua Hira turun? Adakah kerana Nabi ini alim dengan ilmu agama atau akhlak nabi yang indah? Saya pasti mestilah akhlaknya, tetapi mengapa ya? Begini, Nabi digelar Al-amin bukan kerana ilmunya, kerana ketika itu baginda masih kecil, tetapi kerana kecantikkan akhlak baginda. Maksudnya bukan Nabi tidak pandai atau alim, tetapi kedudukan akhlak itu dipandang lebih tinggi daripada kepandaian. Tidak hairanlah berapa ramai orang di Makkah yang memeluk Islam hanya kerana terpaut dengan akhlaknya, ada juga yang memeluk Islam dengan hanya mendengar kebaikkan budi pekerti nabi walaupun tidak sempat bersua muka dan bertemu baginda? Sungguh hebat bukan kekuatan AKHLAK ini?

Namun bukan maksud saya untuk mengetepikan kepandaian, elemen ini penting juga tetapi tidak boleh mengatasi kepentingan berakhlak. Kepandaian mudah diasuh dan dijana. Tetapi akhlak amat rumit untuk diterapkan bagi yang tiada kesungguhan. Maka pilihlah orang yang mempunyai walaupun sedikit ilmunya tetapi murni akhlaknya. Mak-mak dan ayah-ayah yang mahu memilih menantu pun mula-mula akan melihat kepada akhlak calonnya. ‘ustaz ke polis?’ ada juga yang berkata: ‘mak teringin sangat kalau kau dapat suami yang menghafal quran’ dan macam –macam lagilah, semuanya berkaitan dengan akhlak.


Bunga-Bunga Harapan

Ketika ini saya dan anda semua pastinya meletakkan harapan yang tinggi terhadap MPPM untuk mengkaderkan pimpinan baru yang lebih mantap dan berkualiti.

Beberapa bulan dan minggu-minggu yang lepas semenjak ura-ura pilihanraya mahu diadakan. Saya dapat rasakan kempen pilihanraya sudah mula bergerak secara kecil-kecilan. Ada yang menyokong calon ini dan ada yang menyokong calon lain. Bagi saya ini adalah persaingan dan kempen yang positif serta menyerlahkan kematangan mahasiswa di Jordan.

Bila melihat calon-calon yang bakal bertanding, saya terus akui kehebatan mereka. Kredibiliti mereka bukan calang-calang lagi, semua mereka ini pernah berkhidmat cemerlang di dalam persatuan sebelum-sebelum ini. Tidak hairanlah nama-nama seperti Nik Hadi (Irbid), Afiq Adnan (Muktah), Syahrul Adnan dan Azraie (Mafraq) selalu disebut-sebut ‘peminat’. Perempuan pula Ain Shamsudin (Irbid), Munirah (mafraq) dan Izzatul Nadia (iribid) tidak kurang hebatnya menjadi buah mulut di kalangan ahli MPPMJ. Maaf, itu yang saya dengar sahaja, mungkin anda juga mendengar buah mulut dari mereka-mereka yang lebih hebat? Silakan..

Betul ke mereka ini hebat? Saya ada buktinya, saya agak rapat dengan mereka ini, jadi saya tahu sedikit sebanyak keramahan mereka. Yang lain pula bagaimana? Ohh, mereka juga adalah hebat-hebat belaka orangnya, sama juga seperti pimpinan yang lain. Saya tabik pada semua!

Jadi apa pilihan saya? Pilihan saya adalah orang yang baik-baik dan mempunyai sedikit kepandaian serta pengalaman dalam memimpin, suatu prinsip memilih yang senang dan ringkas!

Anda pula bagaimana? Kalau masih belum mempunyai pilihan atau masih teragak-agak memilih siapakah calonnya, saya tidak kisah jikalau anda mahu mengikut prinsip saya, itu pun boleh. Sekurang-kurangnya saya sudah terangkan pada anda bagaimana cara memilih seorang pemimpin. Mahu terus dengan pandangan dan prinsip tersendiri pun tidak mengapa. Masing-masing ada kehendak sendiri. Yang pasti, anda adalah yang akan mencorakkan suasana kepimpinan kita akan datang. Tersalah pilih, maka itu tanggungjawab anda. Terserahlah!

Akhirnya, saya mengucapkan selamat mengundi kepada seluruh warga Malaysia di Jordan, semangat anda amat saya kagumi. Saya mahu anda sentiasa teguh bersama MPPMJ ini. Biarkan kita sama-sama dapat menaikkan nama MPPMJ kita seperti nama-nama besar di luar sana. Kita mampu berbuat demikian dengan sokongan ahli seperti anda.

Salam juang buat semua!

Sisipan dan idea oleh: Mohd Afiq bin Mohd Saleh,
Setiausaha Agung Persatuan Mahasiswa Malaysia AL al-Bayt (PRISMA),
Sesi 2009/2010.Untuk read more, tulis di sini...

1 Response so far.

  1. mubarak ya akhi...
    teruskan perjuanganmu...